D-mannoz
D-mannoz, insan vücudunda az miktarda bulunan doğal bir şekerdir. Yapışma önleyici özelliği, idrar yolunun korunmasında kilit öneme sahiptir. Hem tek tek bakterilere hem de idrar kesesinin epitelinde yerleşmiş kolonilere kolayca yapışır. Tek ve yavaş yüzen bakterilere bağlanarak onların epitele yapışmasını engeller, böylece kolonizasyonu önler.
Bu sayede idrar yaparken, yüklü bakteri yuvası vücuttan atılır. Patentli Femistina formülünde bulunan D-mannoz, gün boyunca idrar yollarını korur. Sindirim sisteminde metabolize edilmediği, yan etkisi olmadığı ve şeker seviyesini etkilemediği için vücut için güvenlidir.
D-mannozun araştırılması ve güvenliği
Yapılan bir in vivo çalışmada, D-mannoz’un sadece E. coli’nin idrar yolu epiteline yapışmasını engellemekle kalmayıp, aynı zamanda bakteri istilasını ve ardından biyofilm oluşumunu da engellediğini göstermiştir (Wellens ve ark 2008). Bu çalışmada, D-mannoz’un sadece enfeksiyonun ilk aşamasında patojenlerin epitele yapışmasını engellemekle kalmadığını, aynı zamanda patojenlerin birikmesiyle epiteldeki uzun süreli kolonizasyonu da önlediğini göstermiştir.
Başka bir çalışmada ise (Schaffer ve ark.1984), D-mannoz’un, tekrarlayan İdrar Yolu Enfeksiyonu olan kadınlardan izole edilen E. coli suşlarının büyümesini %42 oranında inhibe ettiği gösterilmiştir.
D-Mannoz Güvenli Bir Maddedir:
- İnsan vücudunda doğal olarak az miktarda bulunan şekerdir.
- Sabit konsantrasyonlarda sindirim sisteminde metabolize olmaz, tamamen böbreklere ve oradan da mesaneye taşınır. Karaciğerde depolanmaz. Kandaki miktarı etkilemez.
- İdrarla atılır. D-mannoz, bitişik patojenlerle birlikte vücuttan hızla temizlenir.
- Antibiyotik gibi yan etkilere neden olmaz.
- Yan etkisi yoktur, kan şekeri ve kan basıncı üzerinde etkisi yoktur.
- Doz aşımı zordur (emilim mekanizması – gastrointestinal sistemden emilmez).
- Adındaki “D” – mannoz varyantı, patojenlerin idrar yolundaki epitelyuma yapışmasına izin veren “çıkıntıların” bloke edilmesiyle elde edilen antibakteriyel aktivite anlamına gelir.